ليزينگ هواپيما
مقدمه
لیزینگ به عنوان یكی از ابزارهای مالی و اعتباری در سراسر جهان از جایگاه خاصی برخوردار است و در تمامی ابعاد و عرصههای زندگی انسان از نیازهای ابتدایی زندگی در خانواده گرفته تا ارتقاء سطح تولید و همچنین اشتغالزایی، نقشی مفید و مؤثر دارد. علیرغم تنوع خدمات لیزینگ از ابتدای فعالیت آن در ایران تا كنون، این صنعت بدلیل چالشهای پیش رو، نتوانسته توسعه یابد.
شركتهای هواپیمایی با توجه به قیمت بسیار بالای هواپیما و به منظور تأمین ناوگان هواپیمایی خود، نیاز فراوانی به منابع مالی جهت خرید هواپیما دارند. این نیاز برای شركتهای هواپیمایی ایرانی، بجهت تحریمهایی كه متوجه این صنعت شده است، بسیار بیشتر است. امروزه این مسئله بسیاری از خطوط هوایی را بر آن داشته است، تا از لیزینگ بهعنوان یكی روشهای پیشرفته تأمین مالی، استفاده نمایند.
تأمین مالی هواپیما
هواپیماها گران قیمت هستند- قیمت یك بوئینگ 737-700، در سال 2008 در حدود 58.5 تا 69.5 میلیون دلار بود- و تنها تعداد کمی از شرکتهای هواپیمایی قادر به پرداخت این مبلغ میباشند. معمولاً خطوط هوایی از حاشیه سود پایینی برخوردارند، و به همین جهت تعداد اندكی از شركتهای هواپیمایی میتوانند از عهده پرداخت نقدی برای تمام ناوگان هواییشان برآیند.
در بسیار موارد، تأمین مالی برای خرید هواپیما، مشابه وام مسکن یا خودرو است. ممكن است فرآیند تأمین یك هواپیما به شرح زیر باشد:
- 1- وام گیرنده اطلاعات اولیه در مورد خود و هواپیمای مورد نیازش را به وام دهنده ارائه میکند.
- 2- وام دهنده ارزیابیهای لازم را برای تعیین ارزش هواپیما انجام میدهد.
- 3- وام دهنده بر اساس شماره ثبت هواپیما، در خصوص مالكیت و یا رهن احتمالی هواپیما، بررسیهای لازم را انجام میدهد.
- 4- سپس اسناد زیر برای انجام معامله، ارائه میشود:
- یك عقد رهنی (Security Agreement)، به طوریکه مالكیت مجدد را برای وام دهنده، در صورت عدم بازپرداخت وام از سوی وامگیرنده، خواهد داشت.
- یك سفته، که از طریق آن مسئولیت وامگیرنده در قبال مالكیت هواپیما در موقع معوق شدن وام از وی سلب میشود.
- در صورتیكه ارزش اعتباری (Credit Worthy) وام گیرنده کمتر از حد انتظار وام دهنده باشد، یك نفر ضامن یا تركیبی از ضامنین شخص ثالث معرفی میشود.
- 5- در نهایت، مبلغ وام مبادله و اسناد مالكیت منتقل میشود.
در تأمین مالی هواپیماهای تجاری، از روشهای پیشرفته اجاره و وام استفاده میشود. سه مورد از بیشترین روشهای تأمین مالی هواپیماهای تجاری عبارتند از: وام با وثیقه، لیزینگ مالی و لیزینگ عملیاتی. راههای دیگری نیز برای پرداخت بهای هواپیماها وجود دارد:
- 1- پول نقد
- 2- لیزینگ عملیاتی، و فروش و اجاره مجدد (Sale/Leaseback)
- 3- وامهای بانکی / اجارههای مالی
- 4- اجاره های مالیاتی
- 5- حمایت از تولیدکننده
- 6- گواهی وثیقه تجهیزات پیشرفته (EETC)
وام مستقیم (Direct Lending)
همانطور که در بالا گفته شد، یك شركت هواپیمایی برای خرید یك هواپیمای تجاری به سادگی میتواند وام با وثیقه یا بدون وثیقه بگیرد. در معاملات بزرگ، ممكن است سندیکایی از بانکها به صورت جمعی، وام را به وامگیرنده پرداخت كند.
از آنجایی که ممکن است هزینه یک هواپیمای تجاری به صدها میلیون دلار برسد، بیشتر پرداختهای وام مستقیم برای خرید هواپیما به همراه یك حق وثیقه (Security Interest) میباشد، به طوری که مالكیت مجدد هواپیما را در زمان عدم بازپرداخت ممكن میكند. بهطور کلی تأمین منابع مالی مقرون به صرفه برای خرید هواپیما از محل منابع بدون وثیقه خصوصی برای وامگیرندگان بسیار دشوار است، مگر اینکه وامگیرنده ارزش اعتباری ویژهای داشته باشد (به عنوان مثال یك شركت با سرمایه خالص بالا و جریان نقدی ثابت).
از طریق مالكیت مستقیم هواپیما، خطوط هوایی میتوانند هزینه های استهلاك را برای اهداف مالیاتی كاهش دهند، یا با گسترش هزینههای استهلاک، درآمد خالص خود را بهبود بخشند. به عنوان مثال، در سال 1992، لوفتهانزا در تنظیم حسابهای خود استهلاک هواپیما را به جای 10 سال، بیش از 12 سال در نظر گرفت، و در نتیجهی كاهش هزینه های استهلاك، توانست افزایشی در حدود 392میلیون مارك را در سود خود گزارش كند. شركت هواپیمایی ژاپن (JAL) در حركتی مشابه در سال 1993، توانست سود شرکت را از این طریق 29.6میلیون ین افزایش دهد.
پیش از ظهور لیزینگ هواپیماهای تجاری در دهه 1980، خطوط هوایی متعلق به بخش خصوصی با توجه به نیاز بالای آنها به دریافت وام به منظور خرید تجهیزات جدید، به شدت در معرض نوسانات بازار بودند. این وضعیت، خطوط هواپیمایی را بر آن داشت تا برای كاستن از حساسیت نوسانات هزینه و درآمد، رو به قراردادهای لیزینگ آورند.
لیزینگ هواپیما
لیزینگ یا اجاره اعتباری هواپیما عبارتست از اینکه، مالك یا اجاره دهنده هواپیما، آنرا به شرکت هواپیمایی دارنده AOC معتبر تحت شرایط و مدت معین اجاره دهد.
لیزینگ مالی (Finance leasing)
لیزینگ مالی، كه به آن «لیزینگ سرمایهای» نیز گفته میشود، قراردادی درازمدت میباشد كه مستأجر به مرور مالكیت هواپیما را بدست میآورد. لیزینگ مالی شامل تعدادی معامله پیچیده میباشد كه در آن موجر هواپیما را از طریق تركیبی از بدهی و منابع مالی سرمایه گذاری شده خریداری كرده و سپس به مستأجر اجاره میدهد. در پایان مدت اجاره، مستأجر هواپیما را خریداری كرده و یا به طور خودکار مالكیت آنرا در اختیار میگیرد.
اَشکال مختلف لیزینگ مالی هواپیما عبارتند از:
- گواهی وثیقه تجهیزات (ETC)
بیشتر در آمریكای شمالی استفاده میشود. یك امین سرمایه گذاری پس از خرید هواپیما، آن را به مستأجر اجاره میدهد.
- اجاره عملیاتی قابل توسعه (EOL)
اگرچه EOL شبیه اجاره مالی است، اما بهطور کلی مستأجر این امكان را دارد كه اجاره را در مقاطع مشخص شده (به عنوان مثال هر سه سال یکبار) پایان دهد. بنابراین، میتواند از لحاظ مفهومی به عنوان اجاره عملیاتی در نظر گرفته شود.
- اجاره اهرمی ایالات متحده
این اجاره از سوی خطوط هوایی كه هواپیما را از ایالات متحده وارد میكنند، استفاده میشود. در این مدل اجاره، یك شركت فروش خارجی (FSC) هواپیما را خریداری كرده و اجاره میدهد، و اگر حداقل 50% هواپیما در آمریكا ساخته شده باشد و یا حداقل 50% مایل پروازی آن، در خارج از ایالات متحده باشد، از معافیت مالیاتی برخوردار است. با توجه به زیاد بودن مستندات مورد نیاز، این نوع اجاره تنها برای هواپیماهای بسیار گران قیمتی كه بهطور کامل از ایالات متحده خارج میشود، استفاده میشود، مانند بوئینگهای 747 كه برای مسیرهای داخلی ژاپن خریداری شد.
- اجاره اهرمی ژاپنی (JLL)
برای اجاره اهرمی ژاپنی یك هواپیما، نیاز به تأسیس یک شرکت تك منظوره (SPC) است، كه بایستی حداقل 20% از سهام شرکت در اختیار اتباع ژاپنی باشد. هواپیماهای پهنپیكر (Widebody) برای 12 سال و هواپیماهای باریكپیكر (Narrowbody) برای 10 سال اجاره داده میشوند. تحت JLL سرمایهگذاران ژاپنی از مالیات بر سرمایهگذاری معاف هستند.
- اجاره اهرمی هنگ کنگ
در هنگ کنگ، که در آن مالیات بر درآمد در مقایسه با کشورهای دیگر پایین است، اجاره اهرمی به مستأجرین محلی رایج است. در اینگونه معاملات، یك موجر ثبت شده محلی برای دریافت هواپیما از طریق ترکیبی از بدهی بدون تعهد (non-recourse debt)، بدهی تعهدآور (recourse debt) و سرمایه (به ترتیب با نسبتهای 49، 16 و 35) عمل میكند.
لیزینگ عملیاتی (Operating Leasing)
هواپیماهای تجاری اغلب از طریق شركتهای فروش و لیزینگ هواپیماهای تجاری (CASL)، كه دو تا از بزرگترین آنها عبارتند از مؤسسه بینالمللی مالی لیزینگ (ILFC) و خدمات هواپیمایی بازرگانی جنرال الکتریک (GECAS)، اجاره داده میشوند.
لیزینگ عملیاتی معمولاً کوتاهمدت (کمتر از 10 سال) است. لیزینگ عملیاتی كوتاهمدت، هواپیما را در مقابل از رده خارج شدن، بخصوص در بسیاری از کشورهای در حال تغییر كه به دلیل سر و صدا و قوانین محیط زیست هواپیما را از رده خارج میكنند، محافظت میكند. در برخی از کشورها كه شرکتهای هواپیمایی آن از ارزش اعتباری كمتری برخوردارند (به عنوان مثال اتحاد جماهیر شوروی سابق)، لیزینگ عملیاتی تنها راه ممكن برای تأمین هواپیمای مورد نیاز خطوط هوایی میباشد. علاوه بر این، لیزینگ عملیاتی شرایط منعطفی را فراهم میكند تا خطوط هوایی اندازه و تركیب ناوگان هواپیمایی خود را بهجهت انطباق با افزایش و كاهش تقاضا، مدیریت كنند.
یكی از موارد خاص اجاره عملیاتی، اجاره مجدد (Leaseback) است، که در آن خطوط هوایی، هواپیمای خود را برای تأمین پول نقد به فروش میرساند و سپس همان هواپیما را از خریدار و برای یك دوره بازپرداخت، اجاره مجدد میكنند.
انواع لیزینگ اعتباری هواپیما در ذیل آمده است:
- اجاره ACMI (هواپیما، خدمه، تعمیر و نگهداری و بیمه)
در اجاره ACMI كه یکی از رایجترین شیوههای اجاره هواپیما است، هواپیما همراه با کلیه خدمات پس از فروش و همچنین خدمه پروازیو زمینی تأمین میشود. بهعبارتی، مالك علاوه بر تأمین هواپیما، مسئولیت تأمین خدمه پرواز، تعمیر و نگهداری كلی هواپیما و بیمه هواپیما که معمولاً شامل بدنه و مسئولیت شخص ثالث است، را دارد.
در این اجاره، مستأجر مسئولیت تأمین هزینههای دیگر از جمله مواد سوختی، بیمه مسافرین و سرنشینان هواپیما، بار و پست، هزینه کل بار مسافرین، بار و مراسلات مربوط به مسافرین، هزینه جواز پرواز، کیترینگ، جواز نشست هواپیما در فرودگاهها، اسکان خدمه هواپیما و غیره را عهدهدار میباشد.
- وِت لیز (wet Lease)
در این روش اجاره هواپیما، مالك یا موجر علاوه بر تأمین و واگذاری هواپیما به مستأجر، خدمه پروازی (فقط گروه پروازی داخل کابین خلبان) را نیز تأمین و اجاره میدهد. در این روش اجاره، مابقی هزینهها همچون بیمه هواپیما، تعمیر و نگهداری هواپیما و سایر خدمات فنی بهعهده مستأجر است.
- درای لیز (Dry Lease)
در این روش اجاره مالك یا موجر، فقط هواپیما را بدون تأمین خدمه پروازی، پشتیبانی فنی، بیمه و غیره طبق یك قرارداد رسمی برای مدت معینی در اختیار مستأجر قرار میدهد. معمولاً این نوع قراردادها برای هواپیماهایی استفاده میشود كه انواع آن در كشور مورد نظر وجود داشته باشند. مثل اجاره هواپیماهای توپولوف ۱۵۴ توسط شركت ایران ایرتور.
نوع دیگر این قرارداد، اجاره بهشرط تملیك است. دقیقاً شبیه كاری كه برای خودرو میشود. یعنی یك شركت لیزینگ تعدادی هواپیما را به شركت سازنده سفارش داده و سپس آنها را به مستأجر اجاره میدهد. این قرارداد بعد از مدت معینی به پایان میرسد و بسته به نوع قرارداد (لیزینگ عملیاتی یا لیزینگ مالی)، هواپیما در مالكیت مستأجر قرار گرفته و یا به مالك برگردانده میشود. در ایران شركتهای هواپیمایی نظیر آسمان، از این روش استفاده میكنند.
- دَمپ لیز (Damp Lease)
مشابه اجاره ACMI و وِت لیز، و به مفهوم بدون خدمه پروازی میباشد (در برخی کشورها بهعنوان اجاره بدون سوخت نامیده میشود). در این روش اجارهی هواپیما، مستأجر خود خدمه پروازی را تأمین خواهد كرد. تنها در موردی كه خدمه پروازی آموزش روشهای ایمنی و اضطرار SEP را برای آشنایی با تفاوت هواپیماها توسط موجر (مالك) دیده باشد، میتواند انجام شود. امروزه معمولاً این روش اجاره كاربردی نداشته و اجاره ACMI آنرا پوشش میدهد.
اجاره هواپیماهای استیجاری (Sub Lease)
برای اینكار یك شركت لیزینگ در كشور دیگری تأسیس و سپس هواپیمای مورد نظر از سازنده هواپیما خریداری میشود. پس از چك سنگین هواپیما، مالك (شركت لیزینگ) هواپیما را بهصورت اجاره بهشرط تملیك در اختیار یك شركت هواپیمایی ثالث كه معمولاً متعلق به شركت هواپیمایی اصلی است، قرار میدهد و این شركت هواپیمایی ثالث نیز هواپیما را بهصورت درای لیز به شركت هواپیمایی اصلی واگذار میكند. این همان روشی است كه یكی از شركتهای هواپیمایی معتبر داخلی برای مقابله با تحریمهای غرب به اجرا در آورد.
نحوه تضمین و گارانتی قرارداد
بعد از انتخاب شیوه عقد قرارداد، برای اجراییشدن آن نیازمند تضمینهایی از سوی مستأجر است. موجر (شرکتهای اجارهدهنده) معمولاً یک “حداقلِ زمانی برای ساعت پرواز” در نظر میگیرند. مثلاً شرط میکند که بایستی حداقل ۱۵۰ ساعت پرواز داشته باشد، به عبارتی چه هواپیما پرواز کند یا بهدلایلی زمینگیر باشد، باید هزینه ۱۵۰ ساعت پرواز را پرداخت کند. اگر هواپیما پرواز بالاتری داشت، طبق تعرفه توافقشده محاسبه میشود. این قدم اول است.
مرحله دوم، باید طبق قرارداد یک پول توجیبی هم به خدمه پروازی پرداخت شود. این مبلغ برای هر یک از افراد نسبت به رتبه شغلیشان متغیر است. مثلاً خلبان کمی بیشتر از کمک خلبان دریافت میكند.
مرحله سوم، مستأجر باید سپرده دو ماه از قرارداد یکساله را نقدی پرداخت کند. بهعنوان مثال اگر حداقل ۱۵۰ ساعت در ماه در نظر گرفته شده است، باید هزینه ۳۰۰ ساعت را پیشاپیش به موجر پرداخت کند.
بعد از انجام تمام این مراحل، پرواز هواپیما به سمت مقصد (كشور اجارهكننده) مشروط به تأیید کارشناسان استاندارد سازمان هواپیمایی کشور مربوطه است. برای اجاره، اجاره بشرط تملیك و یا خرید هواپیما در ایران مستلزم رعایت شرایط و ضوابطی است كه در دستورالعمل مربوطه آمده است.
تاریخچه سازمان هواپیمایی كشوری
در اواخر جنگ جهانی اول و در یكی از روزهای سال 1296 شمسی، اهالی تهران برای اولینبار هواپیمایی را مشاهده نمودند كه در ارتفاع پایین بر فراز تهران پرواز میكرد و چون در آن موقع فرودگاهی در تهران وجود نداشت، خلبان در محل وزارت امور خارجه و شهربانی فعلی به زمین نشست. این هواپیما ساخت روسیه بود كه آن را به صورت صندوقی از قطعات از راه بندر انزلی با اتومبیل به تهران حمل و پس از سوار كردن قطعات توسط خلبان روسی به پرواز درآمد.
پیشرفت سریع كشورهای توسعهیافته در زمینه صنعت، فناوری و بازرگانی، مسئولین امر را متوجه صنعت نوپا و پرشتاب هواپیمایی نمود. به دنبال تمایل كشورها نسبت به استفاده از این فناوری، در بهمن ماه سال 1304 ایران به موجب قانونی، حق انحصاری هواپیمایی در ایران را به شركت هواپیمایی آلمانی به نام یونكرس، واگذار نمود.
شركت مزبور در سال 1305 شعبه خود را در ایران افتتاح و با وارد كردن چند فروند هواپیمای یونكرس، خطوط هوایی به شهرهای مشهد، شیراز، بندرانزلی و بوشهر دایر و حمل و نقل پست و مسافر از راه هوا را بهعهده گرفت.
در سال 1317 باشگاه خلبانی با 20 فروند هواپیما تأسیس شد و در مرداد ماه 1325 دولت اقدام به تشكیل ادارهای تحت عنوان اداره كل هواپیمایی كشوری نمود.
فعالیت اداره مذكور از یك اتاق واقع در ساختمان شمسالعماره، با یك رییس و یك كارمند آغاز شد و یك سال بعد محل آن به فرودگاه مهرآباد انتقال یافت. حدود سه سال بعد یعنی در تاریخ 28 تیر ماه 1328، قانون هواپیمایی كشوری به تصویب مجلس وقت رسید و اداره كل هواپیمایی كشوری زیر نظر وزارت راه قرار گرفت. در سال 1353 اداره مذكور تحت عنوان سازمان هواپیمایی كشوری زیر پوشش وزارت جنگ قرار گرفت، تا این كه با به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی در تاریخ 6/12/1357 با تصویب شورای انقلاب، سازمان از پیكره وزارت جنگ جدا و به وزارت راه و ترابری ملحق گردید.
وضعیت صنعت هوایی كشور
براساس تحریمهای غرب كه طراح آن سناتور ایتالیاییالاصل كنگره آمریكا جوزف داماتو بوده و به قانون «داماتو» معروف است، فروش هواپیماهایی كه بیش از 10% قطعات آن ساخت آمریكا باشد، به ایران ممنوع است.
با این حال، این قانون هیچ اشارهای به محرومیت ایران در زمینه اجاره هواپیما، اعم از اینكه هواپیما ساخت كشورهای غربی یا شرقی باشد و یا مدل و سال ساخت آن چه باشد، نكرده است. از اینرو خطوط هواپیمایی ایرانی بهراحتی میتوانند برای مدیریت ناوگان هوایی خود (تأمین هواپیماهای با عمر كم و مطمئن) اقدام به اجاره هر نوع هواپیما كنند، تا جاییكه میتوانند حتی هواپیمای نو خریداری شده توسط سایر خطوط هواپیمایی دنیا را اجاره كنند، كه بهطور طبیعی قطعات، خدمات فنی و سرویسهای دورهای و چكهای كامل آنها نیز توسط كشور مالك هواپیما به ایران عرضه خواهد شد.
به عنوان مثال، هماكنون تعدادی از مدلهای جدیدی از هواپیماهای بوئینگ ام.دی (ساخت كارخانه آمریكایی مك دانل داگلاس) در اجاره خطوط هوایی ایران همچون كیشایر و ایرانایرتور است. همچنین كارخانههای تولید هواپیما نظیر ایرباس و بوئینگ نیز میتوانند با بهرهگیری از روشهای اجاره، تحریمهای غرب را دور زده و خدمات خود را از طریق واسطه و بدون هرگونه مشكلی به ایران عرضه كنند.
در حال حاضر خطوط هواپیمایی داخلی و فعال كشور به قرار زیرند:
– آریا | Aria Air | – چابهار | |
– آسمان | Aseman Airlines | – ساها | Saha Airlines |
– ارم | – فارس قشم | Qeshm Air | |
– ایران ایر | Iran Air | – كاسپین | Caspian Airlines |
– ایران ایر تور | Iran Air Tour | – كیش ایر | Kish Air |
– تابان | Taban Air | – ماهان | Mahan Air |
– زاگرس | Zagros Airlines | – نفت ایران | Naft Air Lines |
جدول 1، متوسط عمر هواپیماهای غیر نظامی موجود در خطوط هوایی ایران اعم از ملكی یا اجاره ای را با 170 فروند، در حدود 21.9 سال نشان میدهد، كه با مقایسه آن با متوسط عمر هواپیماها در برخی از خطوط هواپیمایی بین المللی (جدول 2) نظیر هواپیمایی امارات (6.6 سال) ، لوفتهانزا (13.2 سال)، هواپیمایی قطر (5.2 سال)، بریتیش ایرویز (12.2 سال) و تركیش ایرویز (6.5 سال) میتوان پی به مسن بودن هواپیماهای ایرانی برد.
جدول 1- متوسط عمر هواپیماهای خطوط هوایی ایران
منبع: www.airfleets.net
Airline | Aircraft | Number | Age (years) |
Aria Air | Fokker 50 | 1 | 19.4 |
Aseman Airlines | ATR 42/72 | 6 | 15.1 |
Aseman Airlines | Fokker 70/100 | 20 | 18.3 |
Caspian Airlines | McDonnell Douglas MD-80/90 | 1 | 20.5 |
Iran Air | Airbus A300 | 26 | 25.6 |
Iran Air | Airbus A310 | 3 | 22.5 |
Iran Air | Airbus A320 | 6 | 16.1 |
Iran Air | Boeing 747 | 9 | 32.1 |
Iran Air | Fokker 70/100 | 17 | 18.5 |
Iran Air Tour | Airbus A300 | 2 | 26.7 |
Iran Air Tour | McDonnell Douglas MD-80/90 | 4 | 20.4 |
Kish Air | Fokker 50 | 6 | 19.1 |
Kish Air | McDonnell Douglas MD-80/90 | 4 | 21.9 |
Mahan Air | Airbus A300 | 36 | 24.2 |
Mahan Air | Airbus A310 | 8 | 20.6 |
Mahan Air | Airbus A320 | 1 | 12.8 |
Mahan Air | BAe 146 / Avro RJ | 2 | 18.5 |
Mahan Air | Boeing 747 | 3 | 22.8 |
Naft Air Lines | Fokker 50 | 2 | 18.9 |
Naft Air Lines | Fokker 70/100 | 4 | 16.5 |
Saha Airlines | Airbus A300 | 4 | 15.9 |
Saha Airlines | Boeing 747 | 2 | 33.3 |
Taban Air | BAe 146 / Avro RJ | 2 | 22.4 |
Zagros Airlines | McDonnell Douglas MD-80/90 | 1 | 23.6 |
Total | 170 | 21.9 |
جدول 2- متوسط عمر هواپیما در برخی خطوط هوایی بین المللی
منبع: www.airfleets.net
Airline | Aircraft | Number | Age (years) |
British Airways | Airbus A318 | 2 | 1.7 |
British Airways | Airbus A319 | 33 | 10.5 |
British Airways | Airbus A320 | 40 | 6.2 |
British Airways | Airbus A321 | 11 | 5.4 |
British Airways | Boeing 737 | 19 | 18.6 |
British Airways | Boeing 747 | 51 | 16.2 |
British Airways | Boeing 767 | 21 | 18.1 |
British Airways | Boeing 777 | 49 | 10.8 |
TOTAL : British Airways | 226 | 12.2 | |
Emirates | Airbus A330 | 27 | 10.1 |
Emirates | Airbus A340 | 18 | 10.1 |
Emirates | Airbus A380 | 15 | 2.4 |
Emirates | Boeing 747 | 5 | 8 |
Emirates | Boeing 777 | 86 | 5.4 |
TOTAL : Emirates | 151 | 6.6 | |
Lufthansa | Airbus A319 | 22 | 10.9 |
Lufthansa | Airbus A320 | 46 | 15.6 |
Lufthansa | Airbus A321 | 49 | 8.6 |
Lufthansa | Airbus A330 | 15 | 5.4 |
Lufthansa | Airbus A340 | 50 | 9.3 |
Lufthansa | Airbus A380 | 6 | 1 |
Lufthansa | Boeing 737 | 63 | 20.3 |
Lufthansa | Boeing 747 | 30 | 17.1 |
Lufthansa | McDonnell Douglas MD-11 | 18 | 13.1 |
TOTAL : Lufthansa | 299 | 13.2 | |
Qatar Airways | Airbus A300 | 6 | 20.7 |
Qatar Airways | Airbus A319 | 2 | 7.7 |
Qatar Airways | Airbus A320 | 18 | 5.1 |
Qatar Airways | Airbus A321 | 12 | 3.6 |
Qatar Airways | Airbus A330 | 29 | 5.8 |
Qatar Airways | Airbus A340 | 4 | 4.7 |
Qatar Airways | Boeing 777 | 25 | 1.5 |
TOTAL : Qatar Airways | 96 | 5.2 | |
THY Turkish Airlines | Airbus A319 | 6 | 3.5 |
THY Turkish Airlines | Airbus A320 | 26 | 4 |
THY Turkish Airlines | Airbus A321 | 24 | 4.4 |
THY Turkish Airlines | Airbus A330 | 14 | 3.3 |
THY Turkish Airlines | Airbus A340 | 9 | 14.5 |
THY Turkish Airlines | Boeing 737 | 2 | 19.3 |
THY Turkish Airlines | Boeing 737 Next Gen | 63 | 8.8 |
THY Turkish Airlines | Boeing 777 | 13 | 1.4 |
TOTAL : THY Turkish Airlines | 157 | 6.5 |
در میان هواپیماهای فعال در خطوط هوایی ایران، بالاترین سن را بوئینگ 747 (هواپیمایی ساها) و پایینترین سن را ایرباس A320 (هواپیمایی ماهان) در اختیار دارد. سقوط تعدادی از هواپیماهای روسی توپولوف در چند سال اخیر، كه بدلایل مختلف (یكی از آنها فرسودگی و از رده خارج بودن هواپیما) رخ داد، سبب شد تا مسئولین امر دستور به خروج این هواپیمای روسی از خطوط هوایی كشور دهند.
همانگونه كه پیشتر نیز بدان اشاره شد، خطوط هواپیمایی بدلیل قیمت بالای هواپیما و برای مدیریت ناوگان هوایی خود از روشهای مختلفی برای تأمین مالی هواپیما استفاده میكنند، كه استفاده از لیزینگ هواپیما، روشی منعطف در مقایسه با سایر روشهای تأمین مالی هواپیما میباشد.
در این شرایط و با توجه به اینكه صنعت لیزینگ در ایران از سابقهای بیش از 3دهه برخوردار است، این سؤالات مطرح است كه چرا خطوط هوایی ایران از امكانات لیزینگ در جهت كاستن عمر هواپیماهای خود و تجهیز ناوگان هوایی به هواپیماهای مدرن و مطمئن ساخت كارخانجات معتبر، استفاده لازم و كافی را نمیبرد؟ و چرا شركتهای لیزینگ تمایل كمتری به فعالیت در این زمینه دارند؟
شاید یكی از دلایل روی آوردن خطوط هوایی ایران به اجاره هواپیماهای فرسوده، مسائل مالی آن باشد، بدین معنی كه چون قیمت بلیت هواپیما در ایران پایین و از سوی دولت كنترل میشود، ارائه خدمات مناسب و تأمین هزینههای آن از سوی مسافر امكانپذیر نیست. از سوی دیگر، برخی كارشناسان صنعت هوایی ایران بر این اعتقادند كه دلیل بهكارگیری هواپیماهای فرسوده شرقی در ناوگان ایران یك مثلث سیاسی، مدیریتی و اقتصادی است.
از نظر سیاسی، ایران با روسیه روابط نزدیكتری نسبت به غرب دارد، از نظر مدیریتی، هماهنگی و اراده لازم برای در نظر گرفتن نقاط فنی وجود ندارد و از نظر اقتصادی نیز قیمت بلیت و كنترل آن از سوی دولت، سرمایهگذاری برای اجاره هواپیمای خوب و نو را غیراقتصادی كرده است.
دستورالعمل اجاره و اجاره بشرط تملیك و یا خرید هواپیما
سازمان هواپیمایی كشوری، نحوه خرید، اجاره و اجاره بهشرط تملیك هواپیما را توسط خطوط هوایی مطابق دستورالعمل زیر تعیین كرده است:
- شركتهای هواپیمایی از شروع فعالیت كاری تا حداكثر 18 ماه می توانند مبادرت به اجاره هواپیما اعم از DRY LEASE و WET LEASEبنمایند.
- پس از اتمام فعالیت كاری 18 ماه ضروری است حداقل یكسوم (3/1) از كل هواپیماهای اجارهای بهصورت اجاره به شرط تملیك یا خرید قطعی باشند.
- پس از اتمام 36 ماه فعالیت كاری شركت بایستی حداقل یكدوم (2/1) كل هواپیماهای شركت بهصورت اجاره بهشرط تملیك یا خرید قطعی باشند.
- پس از اتمام 48 ماه فعالیت كاری شركت بایستی حداقل دو سوم (3/2) كل هواپیماهای موجود شركت بهصورت اجاره بهشرط تملیك یا خرید قطعی باشند.
- تبصره: در سنواتی كه حداقل تعداد هواپیماهای اجاره بهشرط تملیك و یا خرید قطعی به صورت مضربی از اعداد صحیح نباشد در این صورت حد پایین اعداد منظور میگردد.
- مدارك و اسناد مورد نیاز جهت اجاره صرف هواپیما و مواردی كه باید در این نوع اجاره رعایت گردد:
- اطلاعات مرتبط با خصوصیات فنی و عملیاتی هواپیمای مورد نظر بایستی به سازمان هواپیمایی كشوری (استاندارد پرواز) ارائه شده تا پس از بررسی و ارزیابی توان عملكرد هواپیما با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی كشور و انجام آزمایشات پروازی لازم اعلام نظریه گردد.
- موجر بایستی دارای AOC. معتبر بوده و نسخهای از آنرا به سازمان هواپیمایی كشوری (استاندارد پرواز) ارائه نماید.
- موجر بایستی دارای گواهینامه تعمیراتی معتبر بوده و نسخهای از آنرا ارائه نماید.
- ارائه یك نسخه از MS هواپیما به زبان انگلیسی ضروری است.
- ارائه ابطال ثبت خارجی هواپیما لازم میباشد.
- پیشنویس قرارداد فی مابین موجر و مستأجر بایستی به استاندارد پرواز ارائه شده تا مراتب از جهات فنی و عملیاتی مورد بررسی و تأیید قرار گرفته و به شركت مربوطه ابلاغ گردد. ضمن اینكه به هنگام تحویل و تحول هواپیما ارائه یك نسخه از قرارداد منعقده نهایی به اضافه ترجمه رسمی آن به استاندارد پرواز الزامی است.
- اسناد فنی و تعمیراتی و پروازی هواپیما به هنگام تحویل بایستی مورد بررسی و بازرسی كارشناسان استاندارد پرواز قرار گرفته، ضمن بازرسی لازم از هواپیما و در صورت تأیید هواپیما مدارك فوقالذكر تحویل گرفته شود.
- رعایت كلیه مواردی كه سازمان هواپیمایی كشوری (استاندارد پرواز) بر اساس ضوابط و مقررات ذیربط در رابطه با اجاره و اجاره بهشرط تملیك و خرید لازم دانسته ضروری میباشد.
نتیجه گیری
بیشك روشهای مختلف لیزینگ را میتوان از كارآمدترین، سهلترین و سریعترین روشهای تأمین منابع دانست، تا جاییكه در جوامع پیشرفته سهم بسزایی در رشد اقتصادی دارد. خطوط هواپیمایی بدلیل محدودیتهایی كه با آن مواجه هستند (قیمت بالای هواپیما، تحریمهای غرب علیه ایران و …)، برای مدیریت ناوگان خود بعضاً توانایی خرید مستقیم هواپیما را ندارند، و با توجه به مشكلاتی كه سایر روشهای تأمین منابع در مقایسه با لیزینگ دارد، گرایش به روشهای مختلف اجاره هواپیما مقرون به صرفه است. براساس قانون داماتو، فروش هواپیماهایی كه بیش از 10% قطعات آن ساخت آمریكا باشد، به ایران ممنوع است، اما به آن معنی نیست كه شركتهای هواپیمایی ایران نتوانند هواپیما اجاره كنند. با بررسی فعالیتهای اندكی كه از سوی برخی شركتهای هوایی ایرانی برای اجاره هواپیما انجام شده، وجود مشكلات سیاسی، مدیریتی و اقتصادی در این زمینه مشخص میشود، كه امید آن میرود با توجه به پتانسیل صنعت لیزینگ كشور و نیاز روزافزون صنعت هوایی، و به مدد پشتكار و خلاقیت فعالان و دستاندركاران، راهها هموار شود.
منابع:
- oldpilot.blogfa.com
- oldpilot.ir
- cao.ir
- en.wikipedia.org
- globalplanesearch.com
- airfleets.net
- ^ Greg Reigel, The Basics of Aircraft Finance (April 3, 2006).Greg Reigel, The Basics of Aircraft Finance, 2006.
- Peter S. Morrell, Airline Finance, 1997.